вторник, 17 ноември 2015 г.

Роля и място на Еликсирите в лечебната практика при токсоплазмозата

Проф. д-р Йордан Михайлов, д-р по Вирусология, Експерт - изследовател, Област на компетентност: микробиология, вирусология,
телефон  за контакт 0887843920

токсоплазмозата е инфекция при хората и много животни с причинител протозойния интрацелуларен паразит ТОКСОПЛАЗМА ГОНДИ, който се предава чрез яйцата на паразита в изпражненията на котки, поразяващи почва или месо, както и чрез директен контакт със замърсени предмети.

Токсоплазмозата обикновено протича с обрив, повишена температура, увеличени лимфни възли, жълтеница и др. или под карантина, подобна на инфекциозната мононуклеоза или пък латентно. Съществува и вродена форма на болестта. Причинява се от протозоиния паразит ТОКСОПЛАЗМА ГОНДИ, ПРОТОЗОА. Присъства във всички малки и големи топлокръвни животни, където образува малки цисти в мускулите.

В котката се извършва половата редукция на токсоплазмата посредством образуването на цисти, които отделяни с котешките изпражнения заразяват човека.

Токсоплазмата се предава чрез директен контакт с котки или при консумация на сурово месо. Разпространена е в целия свят. Между 50 % и 90 % от възрастното население на всички страни се е срещало със заболяването.

Симпотмите на заболяването са следните: увеличени лимфни възли, мускулни болки, леко повишение на температурата.

Очната форма на ТОКСОПЛАЗМАТА се характеризира с увеит, хореоретинит, иридоциклит, кръвоизливи.

Оздравяването настъпва обикновено спонтанно без употребата на лекарства, въпреки че се наблюдават неврологични усложнения. Заболяването не бива да се пренебрегва. Ако то засегне бременна жена се наблюдават следните тежки увреждания: смърт на плода, аборт, раждане на сляпо дете с тежко увреждане и изоставяне в умственото развитие.

Лечението се провежда етиологично и симптоматично, комплексно, с лабораторен контрол и клинично наблюдение за ефективност на терапията. От медикаментите се използват антибиотиците Ровамицин, Доксициклин, Клиндамицин и др., също така и сулфонамиди.

През последните години у нас широко разпространение придоби използването на комбинация от ЕЛИКСИРИ, в която влиза като основен ЕЛИКСИР 378. Благоприятният ефект от приложението настъпва към 4-ия - 5-ия ден, като при болния увеличените лимфни възли намаляват, мускулните болки постепенно изчезват, телесната температура се нормализира. При очната форма отзвучава хореоретинита, увеита, иридоциклита, очните кръвоизливи намаляват и изчезват.

Профилактиката. От голямо значение при профилактичните мерки е избягването на контакта с улични котки или котки, които не са обезпаразитени. Строго прилагане на хигиенни мерки при отглежданетона селскостопански животни. Забранява се консумацията на сурово мляко и полусурово /алангле/ месо. Плодовете и зеленчуците следва да се измиват добре преди консумация.

В резултат на получените досега научни данни относно ролята и мястото на комбинацията от ЕЛИКСИРИ, в която влиза като основен ЕЛИКСИР 378, в лечебната практика при ТОКСОПЛАЗМОЗАТА ми дават основание да препоръчам тази комбинация като много добро средство на билкова основа, за приложение съвместно с предписаните фармацевтични лекарствени средства.