вторник, 18 октомври 2022 г.

ЯЗВА



ЯЗВА 

/Рана по стените на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника/

НАУЧНИ ДАННИ ЗА ЕФЕКТА НА ЕЛИКСИР 630 ВЪРХУ

ПРОТИЧАНЕ НА ЯЗВЕНА БОЛЕСТ                                                                                                                           

 Днес е научно доказано, че около 10% от възрастното население страда от язва на дванадесетопръстника, а от стомашна около 1%. Стомашната язва рядко се развива преди 40 год. възраст, а с по-голяма честота се наблюдава между 55 и 65 годишна възраст за представителите на двата пола. Язвата на дванадесетопръстника е по-често срещана при мъжете. Засяга и млади хора на възраст около 30 години. Язвата на дванадесетопръстника е по-честа при енергични, динамични, силно емоционални личности. Те често са изложени на стрес в живота. За стомашната язва не съществува толкова точно позоваване на определена личностна категория. Обратно на язвата на дванадесетопръстника, стомашната язва е по-честа при социалните класи с по-ниско жизнено равнище. Същинска наследственост при язвите не е доказано.

СИМПТОМИ

 При язва на стомаха и дванадесетопръстника симптомите са сходни – гадене, повръщане, анорексия, чувство за напрежение в епигастриума. Типична е липсата до същинска епигастрална болка от спазматичен тип. Симптомите на язва на дванадесетопръстника включват и кисел вкус в устата, киселини, смущения които отслабват след приемането на антиацидни средства. При стомашната язва няма връзка с приемането на храна и липсват киселини /пироза/.Големината на язвата няма значение, тъй като и малките язви могат да предизвикат перфорация или кръвоизливи толкова лесно, колкото и по-големите. Като основно правило се приема, че колкото язвата е по-дълбока и по-голяма, толкова повече оздравяването е продължително и трудно.

ПРИЧИНИ ЗА БОЛЕСТТА

  Днес се поддържа мнението, че бактерията ХЕЛИКОБАКТЕР ПИЛОРИ е един от факторите /основни етиологични/ за това заболяване. Патогенноста се потвърждава от следните фактори:

Хеликобактер пилори се среща по-често в лигавицата на болни с хроничен гастрит в сравнение със здрави лица

Инфектирането с бактерията на здрави доброволци предизвиква активен антрален гастрит

Подтискането на хеликобактер инфекцията с антибиотично или друго лечение води до рязко подобряване на възпалителния процес.

 ХАРАКТЕРИСТИКА НА БАКТЕРИЯТА ХЕЛИКОБАКТЕР ПИЛОРИ

Хеликобактер пилори представлява грам негативна спираловидна бактерия, разположена в повърхностния стомашен епител под мускулния слой /стомашната слуз/. Слузта го предпазва от действието на солната киселина.  Хеликобактер  пилори произвежда редица ензими, имащи трофи, чни функции. При определени условия бактерията причинява хроничен гастрит, пептична язва, стомашни диспепсии и безсимптомни стомашни инфекции.

ЛЕЧЕНИЕ

 При доказана инфекция с Хеликобактер пилори се провежда лечение с бисмутови препарати, антибиотици, инхибитори на стомашната секреция. Целта на лечението е подобряване на здравословното състояние на болния. За тази цел се прилагат както фармацевтични лекарствени средства, така и такива на билкова основа. При лечение на язвената болест се използват и билковите еликсири на инж.химик Никола Хлебаров. Те сериозно спомагат за превенцията и за намаляването на риска от усложнения. Еликсирите оказват много добро имуностимулиращо, антибактериално, антивирусно и антимикотично действие. Благодарение на тези качества на Еликсир 630 се постига широк спектър на въздействие върху организма на болния. Еликсир 630 успокоява лигавицата на дванадесетопръстника, блокира възпалителния процес и спомага за заздравяването на разранените участъци. Установено е, че този еликсир е един отлично стандартизиран продукт, получен по технология, позволяваща максимално извличане на биологично-активните съставки на растенията. Този продукт е абсолютно безвреден, без отрицателни странични ефекти, с нулева токсичност и не създава резистентност. Проведените от нас дългогодишни наблюдения над болни показаха, че може да се пристъпи към успоредно приложение на Еликсирите на инж.Хлебаров и фармацевтичните лекарствени средства. Еликсир 630 може да се използва като съпътстващо средство при доказана инфекция с Хеликобактер пилори и при болни с диагноза Язвена болест.

 

Публикува се със съкращение.

Октомври, 2022 г.                                         София