понеделник, 1 октомври 2018 г.

ФЕНОМЕН НА РЕЙНО


ФЕНОМЕН НА РЕЙНО
/Двустранни пристъпи на исхемия/
Профилактичен ефект на Еликси 245 и 218 

 
 


 
  
 
 
 
проф.д-р Михайлов
 

Феноменът на РЕЙНО представлява двустранни пристъпи на исхемия/безкръвие/ на пръстите на ръцете и краката, понякога и на ушите, носа, изразена бледост на лицето, болка.


   Съществуват ДВЕ форми на феномена на Рейно:
1.    Болест на Рейно
2.    Синдром на Рейно
    Болестта на Рейно се развива като независимо заболяване.
    Синдромът на Рейно се среща като проява на други заболявания, които се характеризират с увреждане на кръвоносните съдове.

  Клинични прояви
  Етапи
 Първи етап – бледи пръсти
 Втори етап – цианоза
 Трети етап – зачервяване

  Феноменът на Рейно е болест, която се характеризира с ясно изразени, силно болезнени спазми в артериите на пръстите на ръцете и краката. Също така често се наблюдава и засягане на ушите, върхът на носа, брадичката и бузите. Вследствие на това настъпва симетрична гангрена на крайниците – вазомоторна невроза, която се наблюдава предимно у жени в млада възраст. Болестта се характеризира с пристъпи на спазми на артериите, обикновено симетрично в крайниците, например ръцете и то в повечето случаи в пръстите. Наблюдаваме първо тяхното побеляване, след това посиняване и изтръпване като усещането е като при убождане с игла. Това състояние продължава няколко минути и изчезва докато кръвообращението се нормализира, а след него остава за кратко червенина. Това са леките случаи. При тежките настъпва суха гангрена на повърхностните тъкани, която почти винаги е симетрична.
 
   Причини за болестта
  Все още не са уточнени причините за възникване на болестта, но в последно време се счита, че е провокирана от неврогенни и хормонални фактори, някои хронични травми, артериални заболявания, мозъчни тумори.

  Симптоми
 Изразяват се в интензивно побеляване на пръстите, посиняване и зачервяване при затопляне. Тъй като е много трудно да се раздели Синдрома на Рейно и Болест на Рейно в медицинската литература за двете заболявания се използва термина СИНДРОМ НА РЕЙНО. Той често е свързан с други заболявания:  имунологични и съединително-тъканни нарушения, неврологични, медикаментозни и др. Най-често заболяването се среща при млади жени 70 до 90% от случаите.

   Лечение
 То зависи от степента на изменение и клинични прояви. При медикаментозното лечение се използват калциеви антагонисти, простагландини и др. Много полезен метод е плазмо-ферезата. Следва да се отбележи че лечението е строго индивидуално и решение за това се взма само от тесни специалисти. В много случаи при занемарено лечение може да настъпи язва или гангрена на пръстите на ръцете и краката.

  Цел на лечението
  Целта на лечението е подобряване на здравословното състояние на болния и начина му на живот. За тази цел се прилагат както фармацевтични лекарствени средства, така и такива на билкова основа.
 Проведените от нас дългогодишни наблюдения и проучвания над болни с това заболяване показаха, че за да се помогне ефективно на болния следва да се пристъпи и към успоредното приложение на средства на билкова основа. При лечението на болестта Феномен на Рейно могат успешно да се използват билковите Еликсири на Никола Хлебаров. Те представляват водно-етанолови екстракти от подбрани билкови комбинации богати на биологичноактивни вещества – витамини , аминокиселини , полифеноли , кератеноиди , етерични вещества , фитохормони и др. Еликсирите помагат за детоксикацията на организма и неговото прочистване, облекчаване на възпалението. Намаляват риска от усложнения.
Получените резултати относно профилактичния ефект на Еликсирите с номера 245 и 218 показват, че те влияят изключително благоприятно върху здравословното състояние на болния. Приложението им както самостоятелно , така и в комбинирана терапия с необходимите за болестта фармацевтични лекарствени средства се оказва много ефективно.
  Благоприятният ефект от лечението настъпва обикновено след десетия ден, като характерното побеляване на пръстите започва да се загубва, изчезва и посиняването на пръстите. Те започват да се затоплят, което е указание за нормализиране на кръвообращението. При пациенти с настъпила суха гангрена на повърхностните тъкани се наблюдава постепенно нормализиране на процеса и облекчаване натипичната симптоматика.
  Приложението на Еликсири с номера 245 и 218 води до подобряване състоянието на болния и не предизвиква вторични ефекти.
  Еликсирите с номера 245 и 218 са абсолютно необходими за болните с диагноза Феномен на Рейно.                      

                          Проф д-р МИХАЙЛОВ
                             Д-р по вирусология
                               БАН – Институт по
                                 Органична химия
                                         0887843920