понеделник, 6 август 2018 г.

Болест на БЮРГЕР

 

 










Проф. д-р Й.Михайлов
Д-р по вирусология

Болестта на Бюргер е системно заболяване , познато в медицинската практика като облитериращ тромбангиит, засягащо предимно младите мъже. Това е едно съдово заболяване с неясни до сега причини за неговото възникване. Обикновено това състояние се провокира от прекарани травматични наранявания или измръзване на долните крайници. Една от важните причини за провокацията на заболяването е тютюнопушенето. Вследствие на него започва развитието на атеросклероза още в млада възраст , характеризиращо се със засягане на периферните артериални и венозни кръвоносни съдове. Започва постепенно стесняване на лумена на кръвоносните съдове, като резултат от това се получава намален кръвооток и лошо хранене на крайника.
КЛИНИЧНА КАРТИНА
Заболяването започва винаги с болки в краката, след това настъпва накуцване, нарушава се способността за придвижване със засегнатия крак,  постепенно кожата посинява и спада нормалната телесна температура . Обикновено винаги се появява гангрена. Това е некроза на тъканите, вследствие на загуба на тяхното кръвоснабдяване. Болестта протича в две форми : Остра и хронична клинична форма. При болестта се наблюдава почти винаги дълъг период на развитие, като периода на достигане е от десетина години.
ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛЕСТТА НА БЮРГЕР
Лечението е обикновено както симптоматично, така и етиологено. Целта е да се премахнат провокиращите фактори за поява на болестта.
ВАЖНИ УСЛОВИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО
1.Спиране на пушенето
2.Кратко лечение с :
-кортикостероиди
-простагландин Е1
3.Периартериална симпактектомия
Тъй като болестта на Бюргер е рядко заболяване на артериите и вените на ръцете и краката това изисква точно и сериозно наблюдение и лечение на болния . Тя е системно , автоимунно , хронично заболяване на малките и средни кръвоносни съдове. При това заболяване най-тежкото усложнение е вторична инфекция, която при забавено лечение прогресира много бързо и обикновено води до сепсис.
ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ДАННИ ЗА ЕЛИКСИРИТЕ С НОМЕРА 90, 6 И 313 . ЕФЕКТ ПРИ ПАЦИЕНТИ С ДИАГНОЗА БОЛЕСТ НА БЮРГЕР
 /съгласно изискванията за добрата лечебна практика/
Проведените от нас дългогодишни наблюдения над болни с това заболяване показаха, че за да се помогне ефективно на тези болни следва да се пристъпи и към успоредното приложение на средства на билкова основа. При лечението на болни с това заболяване ние приложихме успоредно с фармацевтичните лекарствени продукти и билковите ЕЛИКСИРИ на инж.химик Никола Хлебаров. Еликсирите представляват водно-етанолови екстракти от подбрани билкови комбинации, богати на биологични екстракции , богати и на пофеноли, витамини, каротеноиди, етерични масла и др. Ефекта им върху болния се състои в детоксикация на организма и неговото прочистване и облекчаване на болестния процес . От особено голямо значение е обстоятелството, че те спомагат за превенцията и за намаляване на риска от усложнения.
РЕЗУЛТАТИ
Получените резултати относно ЕФЕКТА НА ЕЛИКСИРИТЕ С НОМЕРА 90, 6 И 313 върху хода на протичането на лечението на пациенти с диагноза БОЛЕСТ НА БЮРГЕР показват, че тези ЕЛИКСИРИ влияят изключително благоприятно върху здравословното състояние на болния. Те оказват много добро имуностимулиращо , антибактериално , антивирусно и антимикотично действие. Благодарение на тези качества на ЕЛИКСИРИТЕ се постига широк спектър на въздействие върху организма на болния, а това спомага за по-бързото възстановяване на болния. Проведените под моето ръководство наблюдения на болни с диагноза БОЛЕСТ НА БЮРГЕР показаха благоприятния ефект от успоредното приложение на фармацевтичните лекарствени средства с ЕЛИКСИРИТЕ с номера 90 , 6 и 313. Този ефект настъпва обикновено в края на първия и началото на втория месец от приложеното лечение.
ИЗВОДИ
Получените резултати показват, че при успоредното приложение на фармацевтичните лекарствени средства и ЕЛИКСИРИТЕ  се получава един много добър здравословен резултат. ЕЛИКСИРТЕ могат и следва да се използват и като основно и съпътстващо средство при болестта на БЮРГЕР . Оказват се като много добри оздравителни средства.
12 юли 2018г
София
Проф д-р Й.Михайлов, тел.0887843920
Д-р по вирусология
БАН, И-т по Органична химия