неделя, 27 януари 2019 г.

ФАРИНГИТ









проф. Йордан Михайлов

Фарингитът представлява възпаление на лигавицата на гълтача /фаринкс/. Съпроводен е с болка и затруднено преглъщане. Възпалението може да обхване и езика, небцето и сливиците

   ПРИЧИНИ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО

  Една от основните причини е инфекцията, причинена от стрептококи, аденовируси, грипни вируси, риновируси, коронавируси, респираторни синцитиални вируси, гъбични инфекции и др. Често фарингитът може да настъпи и след различни по естество алергични реакции.

   ВИДОВЕ ФАРИНГИТ

 Според продължителността фарингитът се определя като ОСТЪР, ХРОНИЧЕН и ИНФЕКЦИОЗЕН.

  КРИТЕРИИ

 ВИРУСЕН ФАРИНГИТ – болка в гърлото, секреция от носа, суха кашлица, зачервяване на очите.

 БАКТЕРИАЛЕН ФАРИНГИТ – главоболие, треска, отпадналост, подути и болезнени лимфни възли на врата.

 ФАРИНГИАЛНА КАНДИДОЗА – характерни налепи, силно затруднено преглъщане.

  СИМПТОМИ

 сухота в устата

 дращене в областта на гърлото

 болка при преглъщане

 суха кашлица

 Други белези: обща отпадналост, мускулни болки, липса на апетит, болки в гърлото, промени в сливиците, поява на налепи, болки в ухото /заглъхване/, повишена телесна температура, болезненост на шийните лимфни възли, изразен интоксикационен синдром с висока температура.

  ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

 Обикновено вируси са причината за възпалителния процес и от там тръгват мерките за справяне със заболяването. В повечето случаи се постига успех само със симптоматично лечение – с антиретици и аналгетици, в други случаи с антибиотици, но всичко зависи от тежестта на заболяването. Също така много е важно приемането на витамин С. Ако заболяването не се лекува сериозно, то ще прогресира и няма да помогне за облекчаване на симптомите.

  НАПРАВЛЕНИЕ – АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА

 Проведените дългогодишни наблюдения над болни с фарингит при успоредно приложение на ЕЛИКСИРИТЕ на Хлебаров, с фармацевтичните лекарствени средства показаха много добри резултати.

  ЕФЕКТ ОТ ПРИЛОЖЕНИЕТО НА

  ЕЛИКСИРИ С номера 3, 26, 140

 Ефекта на еликсирите се състои в това, че те подпомагат прочистването на организма. Постига се облекчаване на болестния процес, изразяващо се в намаляване и пълно изчезване на болките в гърлото, секрецията от носа и сухата кашлица. След няколко дни отшумяват главоболието и отпадналостта. Вследствие на предприетите мерки болния започва да се чувства по-добре, подобрява се апетита.

  ИЗВОДИ

 Получените резултати от успоредното приложение на еликсирите с номера 3, 26 и 140 с фармацевтичните лекарствени средства показаха отлично положително действие. Постига се много по-добро общо здравословно състояние.

 

 

януари 2019г                Проф д-р МИХАЙЛОВ

 София                              Д-р по вирусология

                                            БАН – Институт по

                                            Органична химия

                                                0887843920

                                         /от 9.00 до 13.00 ч./