петък, 17 ноември 2017 г.

Паразитоза

ЕФЕКТ НА ЕЛИКСИРИТЕ ПРИ ПАРАЗИТОЗИ

Какво представляват паразитозите?
Паразитните болести при човека възникват вследствие на навлизане, приспособяване и размножаване в организма на засегнатия индивид на едноклетъчни или многоклетъчни зоопаразити във всички биологични стадии на развитието им. По размер те варират от микроскопични до едноклетъчни и многоклетъчни червеи (хелминти). Изследвания показват, че симптомите, съпровождащи паразитните инфекции, много често са еднакви с тези на някои бактериални и вирусни инфекции и поради това понякога биват неправилно диагностицирани. В резултат на това се провежда неподходящо лечение, водещо до отслабване на имунната система и развиване на резистентност. Днес се счита, че паразитите са една от липсващите диагнози в произхода на много хронични здравни проблеми.
В отчети на Световната здравна организация се посочва, че от десетките заразни болести, причината за значителна част от тях са паразити. В България местните и мигриращите паразитози придобиват все по-голяма лечебно-профилактична и социална значимост поради тенденцията за задържане на нарасналата през последното десетилетие заболеваемост. Актуалната здравна статистика показва, че паразитните болести се намират на четвърто място по брой на заболелите. Нараства опасността и от опортюнистичните и новооткритите паразитози предвид разширяващия се контингент от пациенти със слаба имунна система.
Паразитите се локализират най-често в стомашно-чревния тракт, но се откриват и в мускулите и ставите, където могат да формират кисти и да предизвикат възпаления, които често погрешно се диагностицират като артрит. Паразитите могат да мигрират в мозъка, очите и ушите, да формират грануломи в белите дробове, черния дроб, матката и други органи; поразявайки кожата, те предизвикват обриви, екзема, отоци и дерматити. Токсичните вещества, които отделят, могат да атакуват централната нервна система, което води до нервност, депресия, нарушения на вниманието, свръхчувствителност и синдром на хронична умора. Проучване, публикувано в American Journal of Psychiatry през 2008 г., показва че инфектирането с Toxoplasma gondii може да увеличи риска от развитието на шизофрения. Съществуват предположения, че паразитозата предхожда това тежко и смятано за нелечимо психично разстройство. Предстои да се установи как лечението с антипаразитни средства ще повлияе неговото развитие. Подобни проучвания показват, че паразитите може също така да представляват ко-фактор в развитието на СПИН.
Въздействието на паразитите върху организма бива токсично, механично и алергично. Механичното въздействие на паразитите и техните личинки върху микроорганизма се осъществява чрез повреждане целостта на тъканите в областта на прикрепването на паразита. Така може да се причинят язва на стомаха, обилни кръвотечения и възпаление на апендикса. Възможно е проникване от стомаха в дихателните пътища и механично запушване на червата. Алергия предизвикват продуктите, отделени от жизнената дейност и разпад на хелминта, както и веществата, които се образуват при разтваряне на обвивката на техните яйца. Най-тежки алергични състояния възникват при повторното постъпване на антигенните вещества от паразита, когато чувствителността на организма на гостоприемника е обострена. Често се наблюдават възпаления с оток на кожата, образуване на уплътнени огнища, понякога поява на некроза (умъртвена тъкан).
Общата алергизация на организма се развива обикновено в период на миграция на личинките на аскаридите, трихинелите и другите паразити. Тогава се наблюдава болка и увеличение на черния дроб, възпаление на белите дробове, кашлица с астматичен синдром, храчки с кръв, копривна треска, адинамия, болки в сърдечната област. Паразитозите водят също и до нервно-рефлекторни и химио-рефлекторни нарушения, асоциирани с различни клинични прояви. Често паразитните инвазии нарушават жлезите с вътрешна секреция и преди всичко щитовидната жлеза, хипофизата и надбъбречната жлеза. Според Г. Генов и колектив (1978) всички територии с аскаридоза са райони с ендемична гуша.
Най-уязвими към въздействието на хелминтите са децата, понеже детският организъм още не е завършил своето развитие и имунната му защита е слаба. Затова разстройството на здравословното им състояние носи много по-изразен характер, отколкото при възрастните. Децата стават нервни, разсеяни, раздразнителни и капризни, губят апетит, лесно се уморяват, оплакват се от главоболие или болки в корема. Нарушава се сънят им. Може да се появи сърбеж в аналната област и скърцане със зъби насън. Постоянен признак е изоставането във физическото и умствено развитие и разстройства на ЦНС, понякога дори придружени от припадъци.
Най-често човек се заразява с паразити от храна и домашни животни. В организма на повечето животни живеят няколко вида паразити и яйцата им често попадат в околната среда чрез изпражненията. Оттам те лесно преминават в козината на домашния любимец и човек може да се зарази, когато го гали или дори по въздушно-капков път. Това е особено опасно за малките деца (те лесно се заразяват при контакт и като играят в замърсени пясъчници и градинки), за бременните жени и за хората с по-слаба имунна система. Заразяването по хранителен път става най-често чрез необработени термично месни продукти (луканки, сушеница, бекон, шунка, хайвер, кренвирши и салами и т.н.) както и от лошо измити плодове и зеленчуци и др. Богата на паразити е и застоялата вода в някои водоеми. Използването на агресивни хигиенизиращи средства отслабва имунитета на кожата, вследствие на което се намаляват нейните защитни функции относно бактериите и паразитите.
Една от основните паразитози в организма на човека е хелминтозата, която трудно се поддава на лечение. Хелминтът и продуктите от неговата жизнена дейност и разпад са генетично несъвместими с организма на човека. Тяхното постъпване в кръвта и тъканите предизвиква реакция на отхвърляне от гостоприемника или обезвреждането им, както е при всеки антиген. Чревните паразити от вида Helminthes причиняват следните заболявания: анкилостоматоза в резултат на Ancylostoma duodenale; аскаридоза от Ascaris lumbricoides (ларвите причиняват кръвоизливи в белия дроб, повреждат алвеолите и при масово заразяване могат да причинят заболяване, което наподобява тежка пневмония); ботриоцефалоза от Bothricephalus latus; оксиуриаза от Охyuris vermicularis; стронгилоидоза от Strongyloides stercorealis; тениидоза от Taenia solium и Taenia rhuchus saginatus. Всички посочени паразити оказват механично, травматично и токсично въздействие върху организма, като причиняват кръвоизливи и хемолизи, нараняват чревната мукоза и в много случаи предизвикват абсцеси в стените на червата, перитонит, възпаление на апендикса, запушване на червата, белите дробове, на жлъчните или панкреатичните канали и др. Токсините могат да причинят анемия, както и да предизвикат нарушения в нервната система - тетанично- конвулсивни движения, хистерични и епилептоформени припадъци и др. (П. Петров. Паразитология. София, Медицина и физкултура, 1993).
Еликсир-70 от поредицата билкови продукти „Еликсир“ (в комбинация с други номера при необходимост) се прилага успешно за профилактика и третиране на чревни и тъканни нематоди (аскаридоза, трихоцефалоза, трихинелоза); цестодози (тениидози, ехинококоза); трематодози. Противопоказания и странични действия липсват. Механизмът на антихелминтното действие на Еликсир-70 се състои в инхибиране (потискане) на полимеризацията на специфичния белтък туболин, в резултат на което настъпва обездвижване и смърт на чревните паразити. При перорално приложение (през устата) се резорбира частично в червата, след 2—3 часа достига максимално ниво в плазмата, а след 24 часа от него се откриват само следи. Отделя се предимно с урината. Еликсир-70 е богат на витамин С, каротеноиди, флавоноиди, танини, етерични масла и др. Притежава укрепващо и тонизиращо действие, стимулира имунната система, подобрява биоекологията на червата, действа антиоксидантно.
Защо е важно прочистването от токсини?
Това е необходимост, позната още от древността и изключително актуална в терапевтичните модели на източните култури. Идеята за прочистване на организма от токсини намира приложение както в познатата в България алтернативна медицина, така и в някои съвременни тенденции на традиционната. Различните терапевтични практики препоръчват различни техники, като най-широкодостъпна та от тях е клизма сутрин между 6 и 8 часа и вечер към 18—19 часа, когато е биологичното време за дефекация. В нашата практика препоръчваме клизми да се правят два пъти седмично в продължение на 2-3 месеца, като на 500 мл вода се добавят 10 мл Еликсир-70. Успоредно с клизмите еликсирът се приема и орално (при необходимост в комбинация с други номера еликсири, предназначени за съответното заболяване). Прочистването на стомашно-чревния тракт е особено важно за отстраняването на токсините в организма, понеже по този начин се освобождава от пречки пътят на паразитите и продуктите от техния разпад към заднопроходното отверстие.
Съвременният начин на живот увеличава съдържанието на токсини в нашия организъм. Основните причини за това са паразитозите, бактериалните и вирусните инфекции, злоупотребата с алкохол, кафе, тютюнопушенето и някои медикаменти. Други фактори са консервантите, пестицидите, фармацевтичните препарати и хербицидите, с които храната ни се обработва. Нередовното хранене, замърсената околна среда и ежедневният стрес също допринасят за интоксикацията на организма.
Прочистването на организма от паразитозите и свързаните с тях токсини повлиява благоприятно състояния като захарен диабет, мигрена, високо кръвно налягане, онкологични заболявания, психични разстройства, HIV-инфекцията. В последните години проучванията относно ролята на паразитозите в етиологията и протичането на туморните процеси са изключително актуални. Допуска се вероятността, че част от причините за появата на онкологични и други болестни процеси е наличието на паразитоза. Според клиничната практика на д-р Х. Кларк, на паразитите се дължат освен туморните и други заболявания. Обикновената екзема може да се дължи на кръглия глист Ascaris,  Ascaris в белите дробове предизвикват астма, паразитите в мозъка може да са причина за шизофрения и тежки състояния на депресия. Глистът Euritrema, паразитиращ по домашните животни и локализиран в панкреаса, причинява диабет. Мигрени се появяват вследствие на развитието в организма на глиста Strongyloides. Причина за някои широко разпространени видове обриви по кожата на лицето е Leismania. Повечето човешки сърдечни заболявания се дължат на кучешкия сърдечен глист Dizofilaria, принадлежащ към семейство плоски глисти и изучаван още от 1925 г. Съществуват лабораторни и клинични проучвания, които показват, че възрастният паразит живее плътно залепен за червата или за черния дроб, като по този начин може да причини туморни процеси; локализиран в матката, той причинява ендометриоза; попаднал в тимуса е ко-фактор за развитие на СПИН; в бъбреците провокира развитието на болестта на Ходжкин. Всичко това обаче, според д-р Кларк, се случва само при хората, които имат в тялото си изопропилов алкохол. Изопропиловият алкохол се явява остатъчен продукт в храните ни и замърсител в паста за зъби, лосиони и козметика. Той се натрупва в черния дроб, давайки възможност на паразита да завърши жизнения си цикъл там. Това дава началото на неопластичния процес или продукцията на миотичния стимулант орто-фосфо-тирозин. Орто-фосфо-тирозин и различни фактори на растежа биват синтезирани от паразитите за свои нужди в органите, където са се локализирали. Подобни болестни процеси не се развиват, ако черният дроб е здрав, тъй като неговата функция да поема токсините и да ги изхвърля от организма не би била нарушена.
Оптималното ни здравословно състояние изисква както профилактика и прочистване на токсините, така и високо ниво на личната хигиена. Наличието на вид паразитоза налага навременно и окончателно унищожаване на чревния паразит, което би намалило риска от развитието на туморни процеси и на опортюнистични бактериални и вирусни инфекции, дължащи се на интоксикацията на организма и нарушението на функциите на имунната система.