събота, 8 юни 2024 г.

ВИБРАЦИОННА БОЛЕСТ


ВИБРАЦИОННА БОЛЕСТ

/ПРОФИЛАКТИЧЕН ЕФЕКТ НА ЕЛИКСИР 361 В УСЛОВИЯТА НА ВИБРОВЪЗДЕЙСТВИЕ/

 Вибрационната болест е специфично професионално заболяване. Свързано е с въздействието на вибрации при различни производства, работа с машини, при шофиране на тежкотоварни камиони и др. Това въздействие предизвиква чувство на неразположение, което се нарича ВИБРАЦИОННА БОЛЕСТ. Вибрациите са физически „стресор“, предизвикващи разнообразни невро-вегетативни симптоматични реакции в организма.

ХАРАКТЕРИСТИКА НА ВИБРАЦИОННАТАБОЛЕСТ

 Болестта е професионално заболяване. Характеризизра се с бавно,постепенно развитие, фазово протичане, полимморфна клинична картина, ангажиране на целия организъм.  

КЛИНИЧНА КАРТИНА

  ПЪРВИ СТАДИИ – Отпадналост

  ВТОРИ СТАДИИ -  Парези, болки, значително понижена чувствителност, мускулна слабост, хватателна слабост, неловкост в движенията, спафане на кожната температура, намаляване на слуха.

  ТРЕТИ СТАДИИ – Задълбочаване на болките/стават почти постоянни/, парещи към рамото, трофични и дегенеративни прояви в мускулния и костно-ставния апарат, тежко увреждане на слуха – до почти пълна глухота, възможни са диенцефални кризи, раанно увреждане на нервната система. При третата степен са характерни кардиомиопатии, хипертония, стомашно-чревни проблеми. Важни са уврежданията на гръбначните прешлени и дискове, дископатии, полиневропатии на долните крайници.

 

ПРОФИЛАКТИКА

 Предварителни медицински мерки с цел недопускане на работа на лица с  заболяване на ендокринната система, язвена болест, полиневрити, миозити, трайно отслабване на слуха.

Физиопроцедури: водни масажи, гимнастика на ръцете, спиране на тютюнопушене, употреба на алкохол. Редовно хранене, като храната да съдържа продукти, богати на аминокиселини, витамини В1 и С, минерална вода.

 ЛЕЧЕНИЕ

  За сега все още не е създаден медикамент, който да лекува вибрационната болест. Налице са медикаменти, които облекчават симптомите, разреждат пристъпите и ги правят по-леки. Добре е да се пристъпи и към успоредното приложение на средства на билкова основа. За профилактика се използват билковите еликсири на инж.Никола Хлебаров. Те представляват водно-етанолови екстракти от подбрани билкови комбинации, богати на биологично-активни субстанции, богати на полифеноли, витамини, каротеноиди, етерични масла.  

РЕЗУЛТАТИ

 Профилактичния ефект от съвместното приложение на фармацевтичните лекарствени средства и ЕЛИКСИР 361  показаха много добри резултати като намаляване на болките и на дегенеративните прояви в мускулите и ставите.

Благодарение на съвместното приложение на фармацевтичните лекарствени средства и ЕЛИКСИР с номера 361,  на инж.химик Никола Хлебаров настъпва видимо подобрение в общото състояние на болния.

 Публикува се със съкращение.

05.2024 г.                             София