събота, 5 август 2023 г.

ТРЕМОР

 

 

 ЕСЕНЦИАЛЕН ТРЕМОР

ЕЛИКСИРИ С НОМЕРА 285, 29, 32

  Треморът е едно много сериозно заболяване, което се характеризира с бързо сменящи се неволни свивания и отпускане на група мускули. Това предизвиква ритмични движения на части от тялото, най-често на ръцете и пръстите. Вследствие на клиничната картина различаваме няколко вида тремор: Есенциален, Фамилен, Интенционен, Паркинсонов, Пасивен/тремор при покой/. От всички изброени най-важен е Есенциалният тремор. Той представлява наследствено състояние с начало в различна възраст, обикновенно след 50 годишна възраст. Клиниката започва с бързо, фино треперене на ръцете. Наблюдава се също така и тремор на главата, езика, краката.

ЕТИОЛОГИЯ

 Често наблюдавано наследствено състояние. При някои хора треморът е симптом на друг неврологичен проблем. По начало Есенциалният тремор е неврологично заболяване, като неговата характерна черта е треперенето на ръцете, например при хранене или писане. Този вид тремор е най-характерен за средната и старческа възраст, но той може да се прояви и при млади хора.

ПРИЧИНИ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО

 Най-честата причина е проблем в някои части  на мозъка, неврологични нарушения, употреба на някои лекарства, чернодробна недостатъчност, но и други неизвестни причини. Много често причината за тремора е неизвестна, но голяма част от пациентите имат кръвни роднини с тремор. Според Световната здравна организация вече се приема, че Есенциалния тремор е заболяване на мозъка. Заболяване на щитовидната жлеза също може да бъде причина за тремор.

ЛЕЧЕНИЕ

 Към днешна дата има ефективно симптоматично лечение, което спомага за намаляването на симптоматиката на заболяването. Все още няма лекарствени средства които напълно да излекуват Есенциалният тремор. Прилагат се бета-блокери и анти-епилептични средства. Често се пристъпва към прилагането и на други средства с цел постепенното връщане на пациента към нормалния и спокоен начин на живот. В продължение на десетина години у нас, в България, при лечението на пациенти с Есенциален тремор, успоредно с фармацевтичните лекарствени средства се прилагат и билковите тинктури на инж.химик Никола Хлебаров. Еликсирите са водно-етанолови екстракти съдържащи витамини, полифеноли, каротеноиди, етерични масла.   Еликсирите с номера 285, 29, 32 се оказаха много ефективни в помощ на пациенти с Есенциален тремор. Съвместното приложение на тези Еликсири и фармацевтичните лекарствени средства водят до рязко подобряване на здравословното състояние.

Еликсирите с номера 285, 29 и 32 е едно много добро средство на билкова основа с отличен терапевтичен ефект при пациенти с ЕСЕНЦИАЛЕН ТРЕМОР.

 

Публикува се със съкращение.

юли, 2023 г.                                         София